SIBERISCH LARIKS

PRODUCTEN & HOUTINFORMATIE

PRODUCTEN

GEVINGERLAST/GELAMINEERD

HOUTINFORMATIE

ATIBT

Siberisch Lariks

ANDERE NAMEN

Siberisch lariks, Russisch lariks, Dahurian larch.

BOTANISCHE NAAM

Larix siberica Ledeb., Larix gmelinii (Rupr.) Kuzen. (= Larix dahurica).

FAMILIE

Pinaceae.

GROEIGEBIED

Oost- en West-Siberië, gematigd China, Mongolië.

HOUTBESCHRIJVING

Lariks is een harshoudende houtsoort waarvan het kernhout kleurvariaties vertoont van licht geelbruin (Siberisch larix), geelbruin, rozeachtig tot roodachtig bruin. Het spint is duidelijk van het kernhout te onderscheiden en is geelachtig tot vuilwit van kleur. Lariks vormt al op vroege leeftijd kernhout, waardoor de breedte van het spint in volwassen bomen meestal niet groter is dan 20 mm. De groeiringen zijn zeer duidelijk te onderscheiden. Elke zone bevat licht gekleurd vroeghout en donker laathout. Op dosse gezaagd hout ontstaat hierdoor een fraaie vlamtekening terwijl kwartiers gezaagd hout een duidelijke streeptekening vertoont. Voor een naaldhoutsoort is lariks vrij zwaar. Het uiterlijk en de technische eigenschappen van de larikssoorten verschillen door hun gelijke structuur en kleur zó weinig dat ze niet van elkaar zijn te onderscheiden. De voorkomende verschillen in gewicht, hardheid en het voorkomen van kwasten worden minder door de soort dan door de leeftijd en de groeiomstandigheden veroorzaakt. Doordat de kwaliteit afhankelijk is van de herkomst, dient bij gebruik van lariks hierop te worden gelet. Bij onderzoek is gebleken dat gewaterd lariks iets makkelijker water opneemt dan vers lariks.

DRAAD

Recht.

NERF

Fijn.

VOLUMIEKE MASSA

(530-)650(-750) kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

HARDHEID VOLGENS JANKA

Langsvlak 2600-3900 N.

BEWERKBAARHEID

Lariks laat zich redelijk goed zagen en schaven. Om het zachte voorjaarshout glad af te werken, is scherp gereedschap noodzakelijk. Zeer harsrijk nat lariks kan moeilijkheden geven bij het bewerken doordat hars aan de zaag of beitels blijft kleven. De standtijd van het gereedschap tijdens het zagen kan worden verlengd door de zaagbladen een fijne watersproei of met een in de handel verkrijgbare speciale vloeistof te geven. De kleine maar zeer harde kwasten kunnen kleine stukjes uit de beitels slaan, waardoor zogeheten kralen op het oppervlak ontstaan. Het vrij snel bot worden van beitels en zagen wordt vooral door de kwasten veroorzaakt.

SPIJKEREN EN SCHROEVEN

Matig, voorzichtig spijkeren om splijten te voorkomen.

LIJMEN

Goed. Ontvetten van het oppervlak voor het lijmen van hout met veel hars wordt aanbevolen.

BUIGEN

Zeer slecht.

OPPERVLAKAFWERKING

Goed, maar harsrijk hout kan het drogen van de verf vertragen. Ontvetten voor het afwerken wordt dan aanbevolen, anders bestaat kans op verfonthechting.

DUURZAAMHEID

Kernhout klasse 3-4 (3).

IMPREGNEERBAARHEID

Kernhout 4, spint 3.

TOEPASSINGEN

Geschaafd onafgewerkt lariks is gevoelig voor afschalen, zeker wanneer het houtoppervlak sterk in vochtgehalte kan wisselen (gevelbekleding en vloeren). Door het gebruik van een filmvormend verfsysteem of door fijnbezaagde toepassingen kan op de kans op afschalen worden verminderd. Lariks wordt veel gebruikt als gevelbekleding, buitenbetimmeringen en in (gevingerlaste gelamineerde) dragende en niet-dragende constructies. Verder voor kozijnen, ramen, deuren en in de grondweg- en waterbouw (damwand, steigers en vloeren). Als rondhout wordt lariks toegepast voor heipalen, afrasterpalen, steigerpalen, boompalen, masten, stutten, daksporen en boerengeriefhout. Interieurtoepassingen zijn binnenbetimmeringen, trappen, meubelen, vloeren (ook vrachtwagen). Ook toegepast in botenbouw (roeiboten, spanten) en molenbouw en als fineer.

Siberisch Lariks product

PRINT / DOWNLOAD:

PRODUCTBLAD
SIBERISCH LARIKS

BEKIJK OOK:

GA TERUG NAAR: