MERBAU

PRODUCTEN & HOUTINFORMATIE

PRODUCTEN

RUW

VOL GEVINGERLAST

GEVINGERLAST/GELAMINEERD

HOUTINFORMATIE

ATIBT

Merbau

ANDERE NAMEN

Solomon merbau (Nederland), tat-talun (Myanmar/Burma), vesi (Fiji), ipil (Filipijnen), kayu besi, Moluks ijzerhout, mirabow (Indonesië), inzia (Italië), hintsy (Madagascar), merbau (Maleisië), kohu (Nieuwcaledonië), bendora, kwila, melila (Papua-Nieuw Guinea), ivili, kivoli, vuvula (Salomonseilanden), lumpha, lumpho, lum-paw, makamong (Thailand), go nuoc (Vietnam).

BOTANISCHE NAAM

Intsia bijuga (Colebr.) Kuntze, Intsia palembanica Miq. (= Intsia bakeri)., Intsia spp..

FAMILIE

Leguminosae (Caesalpiniaceae).

GROEIGEBIED

Zuidoost-Azië, New Guinea, de eilanden van de Zuidwest-Pacific, aangeplant in Madagascar.

HOUTBESCHRIJVING

Vers kernhout is geel tot oranjebruin, nadonkerend tot bruin tot donkerbruin of donker roodbruin. Ook komen soms zwartachtige zones in het hout voor. Deze kleurverschillen zijn kenmerkend voor de houtsoort en kunnen derhalve nooit een reden zijn tot afkeuring. Voor bepaalde decoratieve doeleinden kan een selectie op kleur wenselijk zijn. Het geelwitte 20-80 mm (gemiddeld 40-50 mm) brede spint, is duidelijk van het kernhout te onderscheiden. Wanneer het hout aan het daglicht wordt blootgesteld, verdwijnen de grote kleurverschillen. Lichte kleuren worden donkerder, donkere gedeelten worden daarentegen meestal lichter van kleur. Merbau heeft een gelijkmatige structuur en vertoont geen bepaalde tekening. De zaagwijze (dosse of kwartiers) heeft op de tekening van het hout vanzelfsprekend wel enige invloed. Geschaafd hout vertoont vaak een fraaie glans. Soms voelt het hout enigszins vettig aan.

DRAAD

Recht tot min of meer kruisdradig, soms onreglmatig.

NERF

Matig grof.

VOLUMIEKE MASSA

(500-)730-800-830(-1000) kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

HARDHEID VOLGENS JANKA

Langvlak 6700-8700 N.

BEWERKBAARHEID

Merbau is, afhankelijk van de volumieke massa, draadrichting en inhoudsstoffen, zowel met handgereedschap als machinaal goed tot matig moeilijk bewerkbaar. Bij het zagen van vers merbau kan gom aan de zaagtanden gaan klonteren en bij het schaven kunnen op het radiale vlak de vezels gaan opstaan. Door een spaanhoek van 20° kan inspringsel worden tegengegaan.

SPIJKEREN EN SCHROEVEN

Matig. Het is raadzaam merbau voor te boren om splijten te voorkomen. De inhoudsstoffen van merbau vormen, wanneer het hout in aanraking komt met ijzer, hiermee een isolerende laag, die zowel het hout als het ijzer tegen corrosie beschermt.

LIJMEN

Goed.

BUIGEN

Slecht.

OPPERVLAKAFWERKING

Goed. Voor glad werk is poriënvuller noodzakelijk. Minder geschikt voor afwerkmiddelen op waterbasis. De kleurstoffen zullen de eerste afwerklaag vlekkerig maken of kleuren.

DUURZAAMHEID

Kernhout klasse 1-2

IMPREGNEERBAARHEID

Kernhout 4, spint 2

TOEPASSINGEN

Merbau is sterk en duurzaam en derhalve geschikt als constructiehout voor zowel binnen- als buitenwerk. Voorts voor kozijnen, ramen, deuren, binnen- en buitenbetimmeringen, traptreden, (parket) vloeren. Ook geschikt voor bepaalde waterbouwkundige toepassingen, als onderdelen van sluisdeuren, brug- en steigerdekken. In de gebieden van herkomst gebruikt men merbau ook voor meubelen, draai- en snijwerk.

Merbau HPX v2

PRINT / DOWNLOAD:

PRODUCTBLAD MERBAU

BEKIJK OOK:

GA TERUG NAAR: