PALAPI

HOUTINFORMATIE

HOUTINFORMATIE

ATIBT

Mengkulang

ANDERE NAMEN

Palapi (Indonesië, Maleisië, Sarawak).

BOTANISCHE NAAM

Heritiera simplicifolia (Mast.) Kosterm. (= Tarrietia simplicifolia), Heritiera javanica (Blume) Kosterm., Heritiera sumatrana (miq.) Kosterm spp..

FAMILIE

Malvaceae (= Sterculiaceae).

GROEIGEBIED

Zuidoost-Azië; voornamelijk Maleisië, Indonesië.

HOUTBESCHRIJVING

Palapi kernhout is rozebruin tot roodbruin. Het 50-125 mm brede spint is licht roodbruin tot geelachtig rood en steekt nauwelijks af bij het kernhout. Opvallend is de zachte zijdeglans van het geschaafde hout. Op het kwartierse vlak geeft de kruisdraad een brede streeptekening en zuiver kwartiers geschaafd zijn de stralen opvallend, net als bij niangon. Een brosse wollige kern tot 150 mm diameter kan voorkomen. Dit gedeelte is onbruikbaar voor constructieve doeleinden.

DRAAD

Recht tot kruisdraad, soms onregelmatige draad.

NERF

Matig grof tot grof.

VOLUMIEKE MASSA

(520-)700(-950) kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

HARDHEID VOLGENS JANKA

Langvlak 5050 N.

BEWERKBAARHEID

Bij machinale bewerking stompen gereedschappen snel af door de aanwezigheid van kiezel (<0.5%). Bij het schaven van kwartiers gezaagd hout met kruisdraad kan een goed glad oppervlak worden verkregen door de snijhoek op 20 ° te houden.

SPIJKEREN EN SCHROEVEN

Matig. Voorboren wordt aanbevolen.

LIJMEN

Goed.

BUIGEN

Zou goed te buigen zijn.

OPPERVLAKAFWERKING

Goed. Voor mooi glad lakwerk wordt gebruik van een poriënvuller aangeraden.

DUURZAAMHEID

Kernhout klasse 4.

IMPREGNEERBAARHEID

Kernhout 3, spint 2.

TOEPASSINGEN

Palapi wordt toegepast voor de fabricage van triplex en spaanplaat. Mooi getekende blokken komen ook in aanmerking voor fineer. Plaatselijk wordt Palapi toegepast voor constructiehout en voor trappen, vloeren en meubelen. In Groot-Brittannië wordt het ook wel voor vloeren gebruikt. Verder voor timmerwerk als kozijnen, ramen en deuren. Vooral voor deze laatstgenoemde toepassing verdienen kwartiers gezaagde stijlen en dorpels aanbeveling in uiteraard de juiste droogtegraad. In het algemeen kan Palapi  worden beschouwd als een goede vervanger van houtsoorten als rode meranti, niangon en diverse Afrikaanse mahonie soorten.

Palapi HPX

PRINT / DOWNLOAD:

PRODUCTBLAD PALAPI

BEKIJK OOK:

GA TERUG NAAR: