MERANTI, LIGHT RED DUC (Tembaga)

HOUTINFORMATIE

HOUTINFORMATIE

ATIBT

Light red meranti

ANDERE NAMEN

Tembaga

BOTANISCHE NAAM

Shorea spp. (= Shorea leprosula, Shorea ovalis, Shorea parvifolia, Shorea smithiana).

FAMILIE

Dipterocarpaceae.

GROEIGEBIED

Zuidoost-Azië; voornamelijk Maleisië, Indonesië, Sabah, Sarawak.

HOUTBESCHRIJVING

De kleur van het kernhout varieert sterk van donkerrood tot licht roodbruin en van bleekroze tot rozerood. Aangezien diverse boomsoorten, ook van verschillende herkomst, van het geslacht Shorea rode meranti leveren, zijn kleurnuances en gewichtsverschillen in een partij hout altijd aanwezig. Het 20-50 mm brede spint is rozegrijs getint en duidelijk van het kernhout te onderscheiden. Door lichte kruisdraad kan kwartiers gezaagd hout een brede streeptekening vertonen. Op het houtoppervlak zijn soms witachtige lijntjes zichtbaar als gevolg van tangentiaal gerangschikte harskanaaltjes die een witte inhoud kunnen hebben. Voor blank lakwerk zijn deze lijntjes geen bezwaar, omdat ze de lak absorberen en daardoor vrijwel onzichtbaar worden. Het hout heeft geen harsachtig karakter als bijvoorbeeld keruing. Zeer kleine wormgaatjes (pin holes), veroorzaakt door nathoutboorders, komen voor. In gezaagd en gedroogd hout bestaat echter geen gevaar voor verdergaande aantasting.

DRAAD

Recht, kruisdraad komt voor.

NERF

Matig grof.

VOLUMIEKE MASSA

(300-)640(-860) kg/m3 bij 12% vochtgehalte. De grens tussen DRM en LRM meranti ligt rond de 500 kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

HARDHEID VOLGENS JANKA

Langsvlak 2650 N.

BEWERKBAARHEID

Rode meranti is, zowel met handgereedschap als met machines, goed te bewerken. Er bestaat wel enige variatie tussen de soorten, maar de zwaarte van bewerken hangt voornamelijk af van de volumieke massa. Bij het schaven van kruisdradig hout moet de snijhoek 20° bedragen om opstaande vezels te voorkomen.

SPIJKEREN EN SCHROEVEN

Goed.

LIJMEN

Goed.

BUIGEN

Slecht.

OPPERVLAKAFWERKING

Goed.

DUURZAAMHEID

Kernhout klasse 2-4 (3).

IMPREGNEERBAARHEID

Kernhout 4v, spint .

TOEPASSINGEN

Binnen- en buitentimmerwerk kozijnen, ramen, deuren, betimmeringen, plinten, trappenhuizen, traptreden, carrosseriebouw enz. Het fineer wordt op grote schaal gebruikt voor de fabricage van triplex.

Light Meranti HPX

PRINT / DOWNLOAD:

PRODUCTBLAD MERANTI, LIGHT RED DUC (TEMBAGA)

BEKIJK OOK:

GA TERUG NAAR: