EIKEN, EUROPEES

PRODUCTEN & HOUTINFORMATIE

PRODUCTEN

RUW

GEVINGERLAST/GELAMINEERD

HOUTINFORMATIE

ATIBT

Eiken, Europees

ANDERE NAMEN

Belgisch, Duits, Frans, inlands, Pools, Roemeens, Slavonisch, Spessart eiken, afhankelijk van de herkomst (Nederland), chêne (Frankrijk), Eiche (Duitsland), oak (Groot-Brittannië).

BOTANISCHE NAAM

Quercus robur L. (=Quercus pedunculata), Quercus petraea (Matt.) Liebl. (= Quercus sessiliflora).

FAMILIE

Fagaceae.

GROEIGEBIED

Europa en Klein-Azië.

HOUTBESCHRIJVING

Eiken kernhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur en steekt duidelijk af tegen het 25-50 mm brede bleekbruine spint. Het hout is ringporig waardoor op het dosse vlak een vlamtekening ontstaat. De stralen zijn groot en veroorzaken op het kwartierse vlak karakteristieke glanzende ‘spiegels’. veroorzaakt door de brede stralen. De kwaliteit (kleur, kwastaandeel en draadverloop) varieert enorm naar gelang de groeicondities. Zo is Slavonisch eiken langzaam en gelijkmatig gegroeid, heeft het een rechte draad en een egale tint en het is zacht en gemakkelijk te bewerken. Eiken uit Polen is taaier en harder. Inlands eiken is meestal harder, zwaarder en vaster, sterker maar ook grover dan geïmporteerd eiken. Maanringen kunnen voorkomen wat zones van ingesloten spint zijn. In de toepassing moet hiermee rekening worden gehouden want het ingesloten spint heeft dezelfde eigenschappen als gewoon spint.

DRAAD

Recht.

NERF

Matig grof tot grof.

VOLUMIEKE MASSA

(500-)710(-970) kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

HARDHEID VOLGENS JANKA

Langvlak 4200-6300 N.

BEWERKBAARHEID

Eiken is in zijn algemeenheid zowel machinaal als met handgereedschap makkelijk te bewerken (draaien en frezen). Bij het schaven van eiken wordt een gereduceerde spaanhoek aanbevolen om een glad oppervlak te verkrijgen, dit is met name van belang bij het snelgegroeide en dus zwaardere eiken. Gezien het grote verschil tussen radiale en tangentiale krimp en zwelling moet voor toepassingen waarbij de passing  belangrijk is ( deuren en ramen) de voorkeur worden gegeven aan kwartiers gezaagd hout. Pas op met metalen want het natte hout is corrosief en blauwzwarte verkleuringen kunnen ontstaan als gevolg van een reactie tussen ijzer en in het hout aanwezig looizuur (tannine). In contact met koper en messing ontstaat er lichtbruine verkleuring.

SPIJKEREN EN SCHROEVEN

Matig. Voorboren wordt aanbevolen. Roestvast bevestigingsmateriaal wordt aanbevolen in verband met verkleuring door contact met ijzer.

LIJMEN

Goed.

BUIGEN

Zeer goed.

OPPERVLAKAFWERKING

Goed. Eiken leent zich uitstekend voor beitsbehandeling, roken, logen e.d. Bij het gebruik van (blanke) watergedragen afwerkmiddelen dient rekening te worden gehouden met het hoge looizuurgehalte.

DUURZAAMHEID

Kernhout klasse 2-4 (1-2)

IMPREGNEERBAARHEID

Kernhout 4, spint 1

TOEPASSINGEN

Voordat tropisch houtsoorten op de markt kwamen was eiken de meest algemeen voorhanden zijnde en duurzaamste houtsoort in Europa. Van oudsher werd eiken dan ook vrijwel overal voor gebruikt. In buitentoepassingen zoals constructies (Scheepsbouw (spanten, kielen, vloeren, huid, bruggenbouw (palen, balken, dekken), waterwerken (palen, sluisdeuren, dukdalven, walbeschoeiigen, remmingwerken), woningbouw (balken, liggers, staanders, gevelbekleding (wagenschot), kozijnen, ramen, deuren), gereedschappen (landbouwmachines, stelen) dwarsliggers), carrosseriebouw, laddersporten (essen is beter), chemische industrie. In binnentoepassingen zoals meubelen (ook kerkmeubelen), speelgoed, sportartikelen, vloeren (parket, stroken, planken, bedrijfsvloeren, wagonvloeren), triplex, fineer. In de restauratie is Europees (inlands) eiken nog steeds een gewaardeerde houtsoort voor constructies, geveltimmerwerk en gevelbekleding.

Eiken Europees

PRINT / DOWNLOAD:

PRODUCTBLAD EIKEN

BEKIJK OOK:

GA TERUG NAAR: