DABEMA

PRODUCTEN & HOUTINFORMATIE

PRODUCTEN

RUW

VOL GEVINGERLAST

HOUTINFORMATIE

ATIBT

Dabema

ANDERE NAMEN

Singa, n’singa (Angola, Kongo), atui (Kameroen), toum (Gabon), dahoma (Ghana), dabéma (Ivoorkust), mbeli (Liberia), mafamuti (Mozambique), agboin, ekhimi (Nigeria), mbele-guli (Sierra Leone), mpewere (Uganda), bokungu, likundu (Zaïre).

BOTANISCHE NAAM

Piptadeniastrum africanum (Hook. f.) Brenan (= Piptadenia africana).

FAMILIE

Leguminosae (Mimosaceae).

GROEIGEBIED

Tropisch West-Afrika.

HOUTBESCHRIJVING

Het geelbruine tot goudbruine kernhout tekent scherp af tegen het 30-50 mm brede, grijswitte spint. Vers dabéma heeft een onaangename ammoniakgeur, ook wel omschreven als een rotte vislucht, die tijdens het drogen vermindert en later verdwijnt. De kruisdraad veroorzaakt op het radiale vlak een brede streeptekening.Ook onderscheidt sapelli zich van andere mahonies door de cederachtige geur.

DRAAD

Kruisdraad.

NERF

Grof.

VOLUMIEKE MASSA

(620-)690(-800) kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

HARDHEID VOLGENS JANKA

Langvlak 6850 N.

BEWERKBAARHEID

Dabema heeft een afstompende werking op snijgereedschap die het meest opvalt tijdens het zagen. Voor het schaven van het kruisdradige hout wordt een snijhoek van 15° aanbevolen. Huidcontact met houtstof kan een allergische reactie geven of tot irritatie van de slijmvliezen leiden. Bij onvoldoende afzuiging kan ook de geur irritant zijn.

SPIJKEREN EN SCHROEVEN

Matig. Voorboren wordt aanbevolen. Dabéma bevat looizuur waardoor ijzer in contact met dabéma snel corrodeert.

LIJMEN

Matig tot slecht.

BUIGEN

Matig.

OPPERVLAKAFWERKING

Goed voor interieurtoepassingen, mits men een vulmiddel gebruikt. Voor gebruik in buitentimmerwerk goed met een transparant systeem. Bij dekkende systemen veel blaarvorming.

DUURZAAMHEID

Kernhout klasse 3 (2).

IMPREGNEERBAARHEID

Kernhout 2.

TOEPASSINGEN

Wagonbouw, carrosseriebouw en voor bouwconstructies toegepast als vervanger van eiken. Het verdient aanbeveling deze houtsoort, in verband met de neiging tot trekken, alleen in zware afmetingen te gebruiken. Na zorgvuldige droging ook geschikt voor kwartiers gezaagde vloeren.

Dabema

PRINT / DOWNLOAD:

PRODUCTBLAD DABEMA

BEKIJK OOK:

GA TERUG NAAR: